Смачні рецепти куті на Різдво, на Святий вечір
Розглянемо рецепти куті на Різдво. Перші згадки про кутю відносять до дванадцятого століття. Продукти для виготовлення страви мають своє значення: зерно символізує життя, що воскрешається; солодкий мед веде до такого ж життя; а мак символізує гарне матеріальне становище. Як приготувати традиційну кутю із пшениці та маку на Різдво, а також як приготувати кутю із рису розповімо далі.
Кутя на Різдво рецепт з пшениці
Кутя з пшениці — святкова пісна страва, яка подається на Святий Вечір напередодні Різдва, а також на Водохрещений святвечір. Традиційною прийнято вважати пшеничну кутю, хоча в багатьох регіонах допустимі різні варіації приготування: кутя з рису, сочиво з сочевиці, з гречки та інших круп.
В обрядову кашу обов’язково додається мак, родзинки, горіхи та мед, при цьому вважається, що чим багатшим буде кутя, тим вдалим урожай і наступний рік для господарів.
Пшеничну кутю на Різдво приготувати не так складно, як може здатися на перший погляд. Достатньо знати деякі хитрощі та секрети, які допоможуть не лише прискорити процес варіння, а й дозволять поставити на святковий стіл традиційну, смачну та багату кутю — справжню обрядову страву, приготовлену за рецептом наших предків, що передається з покоління в покоління.
Інгредієнти:
- пшениця — 0,5 ст.;
- вода — 2 ст.;
- сіль — 0,4 ч. л.;
- мак — 1 ст. л.;
- родзинки — 2 ст. л.;
- мед — 1,5 ст. л.
Як приготувати кутю на Різдво з пшениці, рецепт з фото покроково
Перш ніж приступити до приготування куті, зерно необхідно перебрати і попередньо замочити в холодній воді — робиться це зазвичай з вечора, щоб вже вранці можна було приступити до приготування. Для куті береться чисте зерно, без кукіль: очищену пшеницю можна придбати в магазині (так звана різдвяна) або взяти неочищену пшеницю і ретельно її перетерти в ступі, щоб прибрати кукіль. Після цього очищену пшеницю перебираємо, ретельно промиваємо кілька разів змінивши воду. Зерно заливаємо чистою холодною водою та залишаємо набухати на ніч у прохолодному місці.
Коли зерно набухне, заливаємо його чистою водою (у співвідношенні на 0,5 ст. пшениці — 2 ст. води) і ставимо варитися на середній вогонь, додавши трохи солі, час від часу помішуємо, при необхідності можна доливати воду — приблизний час приготування пшеничного. каші становитиме 1 год. Тим часом в окремому посуді запарюємо мак, заливши його окропом.
Через 30-40 хвилин, коли мак запариться, його потрібно буде перетерти у ступці або перебити у чаші блендера до так званого «макового молока». За допомогою блендера цю процедуру виконати досить просто: насипаємо мак з невеликою кількістю води, в якій він запарювався, чашу блендера і перебиваємо його на високій швидкості протягом 3-4 хвилин. Макове молочко, що вийшло, акуратно зливаємо і розчиняємо в ньому квітковий мед.
Заливаємо пшеничну кашу солодким маковим молочком, що вийшов, і залишаємо на деякий час, щоб воно трохи всоталося.
Додаємо в кутю пропарений мак і ретельно перемішуємо, при необхідності додаємо цукор до смаку або ще трохи меду.
В останню чергу додаємо в кутю родзинки, які також слід попередньо запарити окропом і залишити на 30 хвилин до повного охолодження, після чого віджати руками зайву вологу. Родзинки варто класти в блюдо безпосередньо перед подачею, тому що при тривалому зберіганні він може швидко розкиснути і навіть забродити в поєднанні з медом.
Перемішуємо всі інгредієнти за допомогою столової ложки та подаємо кутю до святкового столу. За бажання можна додати до страви цукати або будь-які інші сухофрукти, які слід попередньо подрібнити. Дуже часто в кутю додають волоські горіхи, дрібно нарізані або злегка подрібнені в блендері.
Залежно від смакових переваг господині пшенична кутя може бути як густою, так і рідкішою — в останньому випадку до страви на останньому етапі приготування додається більша кількість макового молочка, холодної кип’яченої води або узвару.
Рецепт куті на Різдво з рису
Сьогоднішні господині готують на Різдво кутю із рису. А багато хто додає нових інгредієнтів, яких раніше і близько не було. Є багато рецептів приготування, але завжди є основні компоненти: пшениця (зерно, рис), мед (цукор), мак.
Приготування рисової куті набагато простіше, ніж пшенична, але саме пшенична кутя на Свят вечір надавалась нашими пра-прабабусями.
За християнською традицією напередодні різдва до першої зірки заборонено сідати за стіл та їсти страви. Після появи зірки сім’я збирається за столом. Господиня подає 12 пісних страв. Починається свято завжди з куті (сочива) – ритуальної солодкої каші. Її взимку готують у кількох варіантах – багату на Святий Вечір та голодну на Хрещення. Кутью чи сочиво щоразу освячують у церкві.
В основі страви може бути рис, пшениця чи інша каша. Зерно означає суть життя та його кругообіг. Солодкі компоненти виберіть на свій смак. Це можуть бути сироп, джем, мед чи цукор. Вони відповідають за насолоду від життя.
Пропоную вам рецепт куті з рису на Різдво за покроковим рецептом з фото. Готувати страву треба у гарному настрої, із задоволенням та радістю.
Інгредієнти:
- рис – 100 г;
- мак – 3 ст. ложки;
- горіхи волоські – 2 ст. ложки;
- родзинки – 2 ст. ложки;
- курага – 5 штук;
- мед – 1,5 ст. ложки;
- сіль – щіпка.
Як приготувати кутю з рису
За старих часів запарений мак розтирали в макітрі. Існує простіший спосіб. Сухий мак висипати в кавомолку і подрібнити до борошна. Вкласти у відповідну ємність, що тримає тепло.
Запарити мак окропом, накрити кришкою і залишити для розпарювання на 10 хвилин.
Родзинки промити і залити окропом на 5 хвилин.
Курагу ошпарити і нарізати довгастими шматочками.
Рис промити, залити водою щодо 2:3. Варити під кришкою на сильному вогні 3 хвилини, середньому — 10 хвилин.
Додати сіль, мед, курагу та родзинки. Перемішати масу і томити 5 хвилин на мінімальному вогні.
Горіхи підсушити на сковороді, крупно нарізати. Викласти у кутю.
Влити макове молочко, перемішати сочиво.
Готову кутю перекласти на тарілку для подачі, краще використовувати глиняний посуд. Сочиво має бути холодним, вологим, при необхідності можна додати до страви дві ложки узвару із сухофруктів. Подати ритуальну кашу на Різдвяний стіл.
Урізноманітнити смак куті можна замінивши курагу на чорнослив, а замість маку додавши горіховий мікс. Сочиво готують завжди із запасом і пригощають гостей та хрещених. Чим різноманітніший смак страви, тим багатшими буде сім’я наступного року.
Старовинні рецепти куті
Пшеницю раніше товкли у ступі. Сьогодні багато господинь заливають пшеницю на ніч водою і кілька разів промивають. Потім на повільному вогні варять пшеницю до готовності. Паралельно необхідно зварити узвар. Це густий компот із сухофруктів, іноді з медом. Однак його потрібно правильно варити. Багато хто робить помилку, коли варять довго сухофрукти, а вони втрачають при цьому всі цілющі властивості. Компот із сухофруктів потрібно не варити, а більше настоювати. Тобто, потрібно замочити сухофрукти, закип’ятити воду. І в киплячу воду кинути сухофрукти.
Через кілька хвилин вимкнути, накрити кришкою і дати настоятися кілька годин. Не забудьте додати цукор (а справжній узвар — мед).
Після того, як готова ваша пшениця і настоян узвар, налийте узвар у пшеницю, додайте родзинки, перетертий мак. Далі можна за бажанням додавати горіхи, чорнослив, курагу. Вважається, що чим ситніше кутя, тим щедрішим буде рік.
На жаль, коментарiв наразi немає. Станьте першим!