Меню

Гарячі страви 20.01.2023

Як правильно приготувати нут

 

Цей незвичайний біб люблять за приємний смак, ситність, корисні властивості. Він є основою для приготування багатьох страв. Але цей дивовижний продукт чомусь абсолютно непопулярний у країнах пострадянського простору, хоч із нього можна приготувати стільки смачного та корисного.

Може просто багато хто не знає, як його варити в домашніх умовах?! Ця стаття докладно розповість, як правильно вибрати нут, як замочувати, як правильно варити, розкриє всі нюанси.

Відкрийте собі нут і захоплено експериментуйте!

 

Складові:

  • нут сухий
  • вода

Як правильно приготувати нут, скільки часу варити та замочувати

Приготування:

Відміряти необхідну кількість нуту та висипати на стіл.

Порада! При покупці нуту зверніть увагу на його вигляд. Боби мають бути великими, бажано одного розміру, не бліді, яскраві за кольором. І завжди звертайте увагу на термін зберігання, чим старіше нут, тим довший час варіння.
нут

Перебрати нут, видаляючи зіпсовані, пошкоджені боби і за наявності можливе сміття: камінці і т.д.

Увага! Нут, що продається на вагу на ринку, більш брудний, але дешевше. Нут у пачках з магазину – чистіший, цілий, майже не вимагає перебирання, але дорожче.

перебрати нут

Перебравши нут, скласти його в чашку і добре промити під струменем холодної проточної води, поки вона не буде прозорою, змив пил бобів.

промити нут

Промитий нут помістити в чашку відповідного об’єму, враховуючи, що нут при замочуванні збільшитись, залити холодною водою у співвідношенні 1:2 і залишити на мінімум 8 годин, але не більше доби.

Порада! Дуже зручно замочувати нут на ніч: залив боби увечері водою, а вранці можна готувати.

замочити нут

Якщо нут хороший, то вже за годину він почне зростати.

Увага! Багато при замочуванні нуту рекомендують додати у воду трохи харчової соди. Моя порада – уникайте соду, адже вона збіднює його поживність, витягуючи корисні речовини.
як варити нут

При замочуванні у нуту починається «метеоризм», який проявляється появою на поверхні води піни та бульбашок газу. Це вимочування нейтралізує речовини – інгібітори та фітинову кислоту, які можуть спровокувати здуття живота при вживанні бобів. Тому потрібно 2-3 рази поміняти воду, в якій замочується нут, усунувши всі «некорисності», що викликають метеоризм речовини, знову заливши потім знову холодною.

як варити нут

Через 8-12 годин замочування нут, наповнивши себе втраченою при сушінні вологою, збільшується в 2-3 рази і готовий до варіння.

як варити нут

Перед варінням необхідно злити воду, в якій замочувався нут, а набряклі боби добре промити під проточною водою.

як варити нут

Почати відварювання нуту. Для цього промиті боби помістити у каструлю.

нут в каструлі

Залити нут великою кількістю холодною водою. Співвідношення не має значення, головне, щоб вода добре покривала боби.

як варити нут

Каструлю з нутом постав на плиту на середній вогонь і довести до кипіння. При закипанні води на поверхні утворюватиметься піна, яку необхідно прибрати за допомогою ложки – шумівки.

зібрати піну

Потім вогонь на плиті зменшити до мінімального, закрити кришкою каструлю, залишивши невеликий зазор. Таке варіння не дає нуту потріскатися, боби залишаються цілими, зберігаючи корисні речовини. Варити нут до готовності близько 1-1,5, залежно від призначення. Наприклад, для салату менше, щоб він не розварився, тримав форму. А для пюре – довше.

Увага! У жодному разі не соліть воду! Сіль уповільнює варіння нуту та робить його твердим, а також витягує корисні речовини.

як варити нут

Порада! Якщо виникає необхідність при варінні бобів додати воду, то додавайте тільки гарячу.

як варити нут

Готовність нуту перевірити легко. Наприклад, в такий спосіб: дістати з каструлі кілька зварених бобів і роздавити їх вилкою. Боб, що зварився, легко розминається при натисканні.

як варити нут

Зварений нут відкинути на друшляк, щоб стекла вся рідина.

відвар нута

Відвар, в якому варився нут, ні в якому разі не виливати! Він містить багато корисних речовин. Його можна використовувати замість курячих білків як основу для супів, приготування веганського морозива і навіть безе. Називається це відвар – аквафаб.Скільки зберігається відварений нут? Близько 3-4 днів у холодильнику.

Зварений нут можна також заморозити про запас, помістивши їх у герметичні пластикові пакети. Боби зберігають усі свої поживні речовини, а ваш час буде заощаджено. Термін зберігання замороженого відвареного нуту близько року.

нут

Нут зварений. Залишилось вигадати, що з ним приготувати. Варіантів дуже багато: салати, супи, хумус, фалафель, м’ясо, овочі і т.д. Експериментуйте!

як варити нут

Смачного!

Хазяйці на замітку: Нут можна також зварити в мультиварці. Для цього після замочування нут викласти в чашку мультиварки, налити 5 склянок теплої води, закрити кришку, вибравши режим «Гушіння», «Плов» або «Каша», час — 1,5 години.

як варити нут
Коментарі до статті: 1
  1. Людмила

    Дякую, тепер все зрозуміло. А то як не зварю щось не те весь час. Тож ваші поради дуже корисні. Дуже рада що знайшла ваш сайт. Глянула також інші рецепти і просто в захваті! Особливо сподобались рубрика десертів та випічки.

    Ответить
Є що сказати? - Подiлiться своїм досвiдом

Данi не розголошуються. Ви можете залишити анонiмний коментар без вказiвки iменi та адреси ел. пошти

Show Buttons
Hide Buttons