Як правильно приготувати нут
Цей незвичайний біб люблять за приємний смак, ситність, корисні властивості. Він є основою для приготування багатьох страв. Але цей дивовижний продукт чомусь абсолютно непопулярний у країнах пострадянського простору, хоч із нього можна приготувати стільки смачного та корисного.
Може просто багато хто не знає, як його варити в домашніх умовах?! Ця стаття докладно розповість, як правильно вибрати нут, як замочувати, як правильно варити, розкриє всі нюанси.
Складові:
- нут сухий
- вода
Як правильно приготувати нут, скільки часу варити та замочувати
Приготування:
Відміряти необхідну кількість нуту та висипати на стіл.
Перебрати нут, видаляючи зіпсовані, пошкоджені боби і за наявності можливе сміття: камінці і т.д.
Перебравши нут, скласти його в чашку і добре промити під струменем холодної проточної води, поки вона не буде прозорою, змив пил бобів.
Промитий нут помістити в чашку відповідного об’єму, враховуючи, що нут при замочуванні збільшитись, залити холодною водою у співвідношенні 1:2 і залишити на мінімум 8 годин, але не більше доби.
Якщо нут хороший, то вже за годину він почне зростати.
При замочуванні у нуту починається «метеоризм», який проявляється появою на поверхні води піни та бульбашок газу. Це вимочування нейтралізує речовини – інгібітори та фітинову кислоту, які можуть спровокувати здуття живота при вживанні бобів. Тому потрібно 2-3 рази поміняти воду, в якій замочується нут, усунувши всі «некорисності», що викликають метеоризм речовини, знову заливши потім знову холодною.
Через 8-12 годин замочування нут, наповнивши себе втраченою при сушінні вологою, збільшується в 2-3 рази і готовий до варіння.
Перед варінням необхідно злити воду, в якій замочувався нут, а набряклі боби добре промити під проточною водою.
Почати відварювання нуту. Для цього промиті боби помістити у каструлю.
Залити нут великою кількістю холодною водою. Співвідношення не має значення, головне, щоб вода добре покривала боби.
Каструлю з нутом постав на плиту на середній вогонь і довести до кипіння. При закипанні води на поверхні утворюватиметься піна, яку необхідно прибрати за допомогою ложки – шумівки.
Потім вогонь на плиті зменшити до мінімального, закрити кришкою каструлю, залишивши невеликий зазор. Таке варіння не дає нуту потріскатися, боби залишаються цілими, зберігаючи корисні речовини. Варити нут до готовності близько 1-1,5, залежно від призначення. Наприклад, для салату менше, щоб він не розварився, тримав форму. А для пюре – довше.
Готовність нуту перевірити легко. Наприклад, в такий спосіб: дістати з каструлі кілька зварених бобів і роздавити їх вилкою. Боб, що зварився, легко розминається при натисканні.
Зварений нут відкинути на друшляк, щоб стекла вся рідина.
Відвар, в якому варився нут, ні в якому разі не виливати! Він містить багато корисних речовин. Його можна використовувати замість курячих білків як основу для супів, приготування веганського морозива і навіть безе. Називається це відвар – аквафаб.Скільки зберігається відварений нут? Близько 3-4 днів у холодильнику.
Зварений нут можна також заморозити про запас, помістивши їх у герметичні пластикові пакети. Боби зберігають усі свої поживні речовини, а ваш час буде заощаджено. Термін зберігання замороженого відвареного нуту близько року.
Нут зварений. Залишилось вигадати, що з ним приготувати. Варіантів дуже багато: салати, супи, хумус, фалафель, м’ясо, овочі і т.д. Експериментуйте!
Смачного!
Хазяйці на замітку: Нут можна також зварити в мультиварці. Для цього після замочування нут викласти в чашку мультиварки, налити 5 склянок теплої води, закрити кришку, вибравши режим «Гушіння», «Плов» або «Каша», час — 1,5 години.
Людмила
Дякую, тепер все зрозуміло. А то як не зварю щось не те весь час. Тож ваші поради дуже корисні. Дуже рада що знайшла ваш сайт. Глянула також інші рецепти і просто в захваті! Особливо сподобались рубрика десертів та випічки.