Меню

Гарячі страви 24.12.2023

Як приготувати качку, щоб вона була соковитою

Практичні поради щодо приготування коронної страви господині — качки в духовці. Соковита та м’яка качка в духовці – рецепти та рекомендації для господинь.

Як приготувати качку, щоб вона була м’якою і соковитою в духовці

У багатьох з нас у сім’ї так склалося, що в більшості, на превеликий жаль, у вигляді м’яса переважно використовується курка. Замінивши куряче м’ясо на качку або індичку цілком, найзвичніша, і домашня сімейна вечеря легко перетворюється на урочистий чи святковий захід.

А з наближенням різдвяних та новорічних свят господині подумують про те, як приготувати качку, зробивши її соковитою, м’якою та насиченою ароматами спецій та приправ.
Качине м’ясо відрізняється від курячого тим, що технологія приготування качки займає більше часу та сил. Саме це відлякує жінок від того, щоб побалувати своїх рідних та близьких смачною стравою. Раптом коронне блюдо не вийде, і навіть після багатогодинного томлення в духовці м’ясо залишиться жорстким, прісним і несмачним.

У нашій статті ми розповімо, з чого варто розпочати процес приготування, поділимося хитрощами та порадами, а також популярними рецептами святкової страви з качки у духовці.

каяка

З чого почати

На самому початку хотілося б звернути увагу на один факт — качине м’ясо має специфічний смак, і якщо його попередньо не замаринувати або не вимочити, то присмак у готовій страві переважатиме, незважаючи на спеції та приправи.

Етапи з приготування качки в духовці:

  • — вимочування (при необхідності);
  • — маринування качиного м’яса;
  • — натирання тушки спеціями та приправами;
  • — запікання качки в духовці.

Для маринаду можна і навіть потрібно використовувати червоне сухе або столове вино, часник, лимонний сік і цедру, улюблені спеції або набір прованських трав.

Чи потрібно вимочувати м’ясо качки, перш ніж його замаринувати

Якщо пташка дика, її обов’язково потрібно вимочити в міцному соляному чи оцтовому розчині протягом доби. Зауважте, не йдеться про оцтову есенцію, а саме про столовий оцет, і бажано, щоб він був виноградний. Для цієї мети добре підійде яблучний оцет, або зроблений із білих сортів винограду.

Щоб зробити суміш для вимочування на один літр води, додається 100 мл ароматного оцту. Як приготувати качку, щоб вона була м’якою та соковитою в духовці? Необхідно її правильно замаринувати та приправити спеціями.

Качку, куплену у фермерів або магазині, достатньо протримати добу в міцному сольовому розчині. Під час вимочування сіль проникне в м’ясо, трохи розм’якшить, а при запіканні вийде золотиста і рум’яна скоринка.

Для замочування рекомендується використовувати велику кам’яну або кухонну сіль сірого кольору. Згодом у процесі маринування та натирання тушки спеціями необхідно врахувати, що певний відсоток солі тушка качки вже отримала, щоб страва не виявилася пересоленою після приготування.

як замаринувати качку

Про правильний посуд для приготування птиці

Ідеальним варіантом для приготування курячої або качиної тушки в духовці вважається глибокий з товстими стінками посуд із чавуну. Тушку спочатку викладають на спинку, щоб грудки рівномірно пропеклися і набули золотистого кольору, а за 45 хвилин до готовності тушку можна перевернути.

Порада! Через годину після запікання якщо робити маніпуляції з перевертання тушки кожні 20 хвилин, то м’ясо поступово приготується, набуде апетитного вигляду і залишиться соковитим.

Також для приготування можна використовувати скляні, керамічні або тефлонові листи з високими бортиками, але качка, приготована в чавуні, буде відрізнятися м’якістю, соковитістю та яскравішим смаком.

як замаринувати качку

Фарширувати тушку чи ні

Це питання також актуальне, особливо для молодих господарок. Дати практичну пораду в цьому випадку вкрай важко. Однак варто врахувати, що фарширована качка виходить смачнішою та соковитішою, особливо якщо використовуються фрукти чи овочі.

Чим можна нафарширувати качину тушку

Традиційно використовується кілька варіантів:

  • — яблука, (антонування) розрізані на 4 частини;
  • — гречка з грибами;
  • — рис із сухофруктами та горішками.

Але можна піти далі, коли, наприклад, качку вже потрібно ставити в духовку, а інгредієнти для начинки при покупці продуктів до торжества зовсім випали з голови, і їх немає.
Можна очистити кілька цибулин та зубчиків часнику, і нафарширувати качку цими простими інгредієнтами.
Для фарширування качки стануть у нагоді і лимони, і навіть апельсини, їх також достатньо нарізати на невеликі часточки.

Стануть в нагоді і овочі — наприклад, морквина або гарбуз, картопля.
Овочі та фрукти в процесі приготування карамелізуються і надалі послужать відмінним доповненням якості гарніру до смачного та соковитого качиного м’яса.

Для закріплення начинки всередині тушки можна використовувати товсту голку з кулінарною ниткою або закріпити звичайними зубочистками. Для останнього варіанта палички рекомендується замочити на декілька годинників у воді, щоб при запіканні вони не згоріли.

як замаринувати качку

Підготовка до запікання качиного м’яса

Після того як тушка була вимочена, промаринувалась у спеціях, і пташка вже начинена овочами або фруктами, варто подбати і про хрустку скоринку.
Якщо тушка маленька, то, швидше за все, при запіканні м’ясо буде жорстким. Щоб не допустити цього, по всій тушці варто зробити невеликі надрізи на шкірі (це допоможе пташці придбати рум’яний вигляд) і акуратно під шкіру вставити тонкі та довгі брусочки вершкового масла.

Буде дуже здорово, якщо масло буде ароматним – приготувати його зовсім нескладно. Достатньо вийняти масло заздалегідь, щоб воно стало м’яким, і приправити його давленим часником, сіллю та чорним перцем, додати петрушки або свіжої м’яти. Можна використовувати будь-які приправи та спеції. Потім масло викласти на пергамент, акуратно загорнути і прибрати охолоджуватися.

Жирну тушку качки досить просто проколоти в кількох місцях, для аромату можна додати часточки часнику або гілочки пряних трав. Цього буде цілком достатньо.

Тепер залишається тільки укласти в злегка змащену олією форму тушку качки і поставити форму в розігріту до 180 градусів духову шафу.

як замаринувати качку

Приготування качки у духовці

Після того, як качка пробуде, перші 20-25 хвилин у духовці, її необхідно перевернути і полити витопленим при запіканні соком.

Вперше тушка укладається на спинку, потім у процесі запікання її потрібно кілька разів перевернути, повторюючи маніпуляції з жиром та соком. Чим частіше поливати тушку, тим соковитіше та м’якше вийде м’ясо після приготування.
Фінальні 30 хвилин качка повинна лежати на спинці, щоб грудка гарно запікалася і мала апетитний вигляд. Загальний час приготування дорівнює приблизно 25-30 хвилин на півкіло ваги пташки. Дати точніші рекомендації неможливо, оскільки духові шафи у всіх різні.

Порада! Тушка качки досить довго запікається і в процесі приготування крильця може трохи пригоріти, особливо якщо для маринаду використовувався мед. Тому перед запіканням їх можна обернути фольгою, в процесі приготування вони дійдуть до готовності, а 30 хвилин, що залишилися, їм вистачить, щоб набути рум’яного вигляду і скоринки.

Як визначити готовність м’яса

Визначити, чи готова качка можна досить просто:

  • — При втиканні ножа або зубочистки з грудки (товща частина туші) витікає прозорий сік.
  • — Качина тушка має рум’яний та золотистий відтінок.

Якщо всі етапи приготування дотримані, страву можна подавати до столу, виклавши качку на велику тарілку з салатним листям.

На жаль, коментарiв наразi немає. Станьте першим!

Є що сказати? - Подiлiться своїм досвiдом

Данi не розголошуються. Ви можете залишити анонiмний коментар без вказiвки iменi та адреси ел. пошти

Show Buttons
Hide Buttons