Рецепт квашеної капусти, домашньої дуже смачної
Найпоширеніший спосіб заготівлі про запас капусти — це квашення. Під час сквашування капусти відбувається її збагачення вітаміном С, що має велике значення для вживання в їжу капусти взимку.
Для приготування квашеної капусти на зиму в домашніх умовах потрібні щільні головки, що добре визріли, білокачанної капусти пізніх або середньо пізніх сортів, таких як: Слава, Подарунок.
Чого та скільки потрібно для заготівлі квашеної капусти на зиму
Кількість капусти у кожному випадку визначається індивідуально. Якщо квашена капуста на зиму потрібна для невеликої родини – вистачить кілька головок. Для більшої сім’ї, можливо, потрібно заквасити капусту в бочці, тоді її потрібно 70-80 кг, а якщо солона капуста потрібна для реалізації, то її потрібно в рази більше.
Тому в нагоді класичний рецепт квашеної капусти на зиму в розсолі, просто кількість інгредієнтів потрібно збільшити пропорційно до кількості капусти і заздалегідь подбати про ємність для засолювання. Для невеликих кількостей підійдуть скляні банки, емальовані каструлі або бачки, відра і спеціальні пластикові контейнери і цебра. Для великої кількості буде потрібно великий бак, а ще краще — велика дерев’яна бочка, яку перед засолюванням потрібно попарити окропом і вставити в неї спеціальний мішок для засолювання капусти, щоб уникнути витоку розсолу.
Зручно користуватися великою терткою шатківницею, яка встановлюється на ємність.
Також потрібні будуть дерев’яні дошки, чиста клейонка, невелика тертка для моркви.
Найсмачніший рецепт з фото квашеної капусти на зиму в розсолі
На десять кілограм білокачанної капусти потрібно:
- моркви від 700 г до 1 кг;
- солі великої без добавок – 250 грам.
1. Капусту очистити від верхнього зеленого листя, а моркву почистити і вимити.
2. Маленькі вилки перед нарізуванням розрізати навпіл, великі – на чотири частини.
3. Шинкувати капусту на чистій дерев’яній дошці.
4. Моркву натерти на тертці або нарізати соломкою ножем. Можна користуватися кухонним комбайном.
5. З’єднати моркву та капуту.
6. Всипати сіль і добре перемішати з капустою.
7. Наповнити підготовлені ємності якомога щільніше. Закрити відповідними кришками.
8. Якщо капуста кваситься в невеликих обсягах, її можна три дні витримати за кімнатної температури і переставити в прохолодне місце.
9. Якщо капуста солитиметься у великому баку або бочці, то її зверху треба закрити чистим капустяним листям поверх яких покласти шматок білого ситця або льону, поверх тканини — дерев’яне коло і камінь.
Через два-три дні на поверхні виступить розсіл, він почне пінитися. У цей час бажано щодня, а краще двічі на день протикати капусту до самого дна спеціально заточеною дерев’яною ціпком або колом.
Коли вся піна зникне – квашена капуста, рецепт на зиму, готова.
Зберігати її потрібно в прохолодному льоху. В умовах міської квартири посуд із квашеною капустою можна виставити на лоджію чи балкон. Навіть якщо вона схопиться морозом, то на смакові якості це не вплине.
Взимку квашена капуста використовується як холодна закуска, йде на салати та вінегрети, її тушать з м’ясом і без, а головне – з квашеної капусти готують смачні борщі.
На жаль, коментарiв наразi немає. Станьте першим!