Меню

Рецепти на зиму 4.10.2023

Рецепт квашеної капусти, домашньої дуже смачної

Найпоширеніший спосіб заготівлі про запас капусти — це квашення. Під час сквашування капусти відбувається її збагачення вітаміном С, що має велике значення для вживання в їжу капусти взимку.

Для приготування квашеної капусти на зиму в домашніх умовах потрібні щільні головки, що добре визріли, білокачанної капусти пізніх або середньо пізніх сортів, таких як: Слава, Подарунок.

Чого та скільки потрібно для заготівлі квашеної капусти на зиму

Кількість капусти у кожному випадку визначається індивідуально. Якщо квашена капуста на зиму потрібна для невеликої родини – вистачить кілька головок. Для більшої сім’ї, можливо, потрібно заквасити капусту в бочці, тоді її потрібно 70-80 кг, а якщо солона капуста потрібна для реалізації, то її потрібно в рази більше.

капуста морква
Тому в нагоді класичний рецепт квашеної капусти на зиму в розсолі, просто кількість інгредієнтів потрібно збільшити пропорційно до кількості капусти і заздалегідь подбати про ємність для засолювання. Для невеликих кількостей підійдуть скляні банки, емальовані каструлі або бачки, відра і спеціальні пластикові контейнери і цебра. Для великої кількості буде потрібно великий бак, а ще краще — велика дерев’яна бочка, яку перед засолюванням потрібно попарити окропом і вставити в неї спеціальний мішок для засолювання капусти, щоб уникнути витоку розсолу.

Для шаткування капусти в невеликих кількостях підійде добре наточені ножі або ручна шатківниця, для очищення моркви, видалення верхніх листів і пошкоджених місць знадобиться невеликий овочевий ножик.

Зручно користуватися великою терткою шатківницею, яка встановлюється на ємність.

Важливо! Шинкуючи капусту для засолювання на зиму, потрібно дотримуватися техніки безпеки. При роботі з терками краще захистити руки рукавичками, а ножі підбирати з «ухватистими» ручками, що не ковзають.

ножі
Також потрібні будуть дерев’яні дошки, чиста клейонка, невелика тертка для моркви.

Найсмачніший рецепт з фото квашеної капусти на зиму в розсолі

 

На десять кілограм білокачанної капусти потрібно:

  • моркви від 700 г до 1 кг;
  • солі великої без добавок – 250 грам.

1. Капусту очистити від верхнього зеленого листя, а моркву почистити і вимити.

капуста

2. Маленькі вилки перед нарізуванням розрізати навпіл, великі – на чотири частини.
3. Шинкувати капусту на чистій дерев’яній дошці.

морква

4. Моркву натерти на тертці або нарізати соломкою ножем. Можна користуватися кухонним комбайном.
5. З’єднати моркву та капуту.

рецепт з фото квашеної капусти на зиму в розсолі

6. Всипати сіль і добре перемішати з капустою.

рецепт з фото квашеної капусти на зиму в розсолі

7. Наповнити підготовлені ємності якомога щільніше. Закрити відповідними кришками.

рецепт з фото квашеної капусти на зиму в розсолі

8. Якщо капуста кваситься в невеликих обсягах, її можна три дні витримати за кімнатної температури і переставити в прохолодне місце.

рецепт з фото квашеної капусти на зиму в розсолі

9. Якщо капуста солитиметься у великому баку або бочці, то її зверху треба закрити чистим капустяним листям поверх яких покласти шматок білого ситця або льону, поверх тканини — дерев’яне коло і камінь.

Через два-три дні на поверхні виступить розсіл, він почне пінитися. У цей час бажано щодня, а краще двічі на день протикати капусту до самого дна спеціально заточеною дерев’яною ціпком або колом.
Коли вся піна зникне – квашена капуста, рецепт на зиму, готова.

Зберігати її потрібно в прохолодному льоху. В умовах міської квартири посуд із квашеною капустою можна виставити на лоджію чи балкон. Навіть якщо вона схопиться морозом, то на смакові якості це не вплине.

рецепт з фото квашеної капусти на зиму в розсолі
Взимку квашена капуста використовується як холодна закуска, йде на салати та вінегрети, її тушать з м’ясом і без, а головне – з квашеної капусти готують смачні борщі.

На жаль, коментарiв наразi немає. Станьте першим!

Є що сказати? - Подiлiться своїм досвiдом

Данi не розголошуються. Ви можете залишити анонiмний коментар без вказiвки iменi та адреси ел. пошти

Show Buttons
Hide Buttons