Заливні м’ясні фрикадельки — рецепт для святкового столу
Заливні страви ми готуємо не так часто, як хотілося б. Здебільшого вони прикрашають святковий стіл. Сьогодні я хочу поділитися з усіма дуже смачним та ефектним заливним з м’ясними фрикадельками.
Як і для будь-якого желе, дуже важливо, щоб воно було прозорим. У мене вийшло так, що бульйон у процесі варіння не помутнішав, і я його просто ретельно процідила. Якщо ж вам потрібно все ж таки освітлити бульйон (позбавити від дрібних волокон м’яса), то можна приготувати відтяжку з білка: яєчні білки (2 шт. на 1 л бульйону) розтирають з 5-кратною кількістю води або холодного бульйону. У охолоджений бульйон додають розтерті білки, солять його до смаку, доводять до кипіння і, зменшивши нагрівання, витримують 15-20 хвилин. Білок, згортаючись, захоплює всі зважені частки і опускається на дно каструлі. Потім бульйон проціджують через тканину або кілька шарів марлі. Після застигання такий бульйон дасть прозоре желе.
Складові:
- Вода: – 1 літр
- М’ясо (яловичина, телятина, свинина, птиця) – 500 г
- Масло вершкове – 2 ст. ложки (40 г)
- Олія — за потребою
- Сметана – 2 ст. ложки
- Цибуля ріпчаста — 1 шт.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Сіль за смаком
Для желе:
- Бульйон м’ясний – 600 мл
- Желатин – 15 г
Рецепт м’ясних фрикадельок в желе з бульйону
Підготувати усі необхідні інгредієнти.
М’ясо обмити, розрізати на шматки, залити холодною водою, поставити на плиту, довести рідину до кипіння, зняти піну, зменшити нагрівання і при слабкому кипінні поварити близько 2 годин.
Готове м’ясо вийняти з каструлі і розрізати на невеликі шматочки.
Цибулину очистити та подрібнити.
Викласти цибулю на сковороду з розігрітою олією і спасерувати до м’якості та легкого підрум’янювання.
Варене м’ясо разом із пасерованою цибулею двічі пропустити через дрібні грати м’ясорубки.
Масу, що вийшла, викласти на сковороду, додати сметану, перець і сіль.
Все разом при помішуванні прогріти протягом 3-4 хвилин, потім остудити.
Вершкове масло попередньо залишити при кімнатній температурі для розм’якшення і з’єднати з м’ясною масою.
Суміш добре вимішати і помістити на 30 хвилин в холодильник.
Обробити масу на невеликі кульки (фрикадельки).
Желатин замочити у невеликій кількості охолодженого бульйону та залишити для набухання на 15 хвилин.
Желе приготувати на бульйоні, отриманому при варінні м’яса, попередньо процідивши його і знявши жир. Розчинити желатин у виміряній кількості бульйону до повного зникнення крупинок. Масу, що желюється, остудити до кімнатної температури.
У посуд для заливного тонким шаром налити желе і дати йому злегка застигнути, а потім розкласти по всій поверхні прикраси з моркви. Посуд поставити на кілька хвилин у холодильник для схоплювання моркви.
Поверх моркви розкласти фрикадельки.
Залити фрикадельки желе, що залишилося так, щоб воно повністю покривало кульки.
Коли желе застигне, посуд недовго (2-3 секунди) потримати в гарячій воді, прикрити пласкою тарілкою і перекинути.
На жаль, коментарiв наразi немає. Станьте першим!