Смачний рецепт паски на молоці з родзинками та цукатами
Обов’язково приготуйте пасочки на Великдень своїми ніжними і дбайливими руками. Адже в це світле свято сам Господь наказав готувати паску для своєї сім’ї з любов’ю в серці та надією на спасіння.
Більшість господинь до Світлого Великодня намагаються самостійно спекти паски, незважаючи на те, що це досить трудомісткий процес. У кожної є свій традиційний рецепт паски: з цукатами, родзинками, шафрановий, заварний та ін. Однак крім хорошої рецептури та вмілих рук, у паску в першу чергу потрібно вкласти головний інгредієнт – все своє кохання.
Вихід: 2 паски по 640-650 гр.
Необхідні продукти:
Для тіста
- Борошно — 600 гр.
- Молоко – 300 мл
- Свіжі дріжджі – 25-30 гр.
- Цукор — 100 гр.
- Яйця – 4 шт.
- Вершкове масло або маргарин – 150 гр.
- Родзинки – 100 гр.
- Апельсинові цукати – 100 гр.
- Сіль – щіпка
- Ванільний цукор — 2 ч. лож.
Для прикрас
- Цукор — 50 гр.
- Цукати
- Цукрові квіти
- Кокосова стружка
Найсмачніша паска на молоці, рецепт з фото в домашніх умовах
Приготувати опару. Для цього поєднати в мисці дріжджі, по 1 ст. лож. цукру та борошна, 100 мл теплого молока. Перемішати вміст і накрити рушником. Забрати в тепле місце на 10-15 хвилин.
У велику миску просіяти борошно (кімнатної температури). Влити залишок теплого молока.
Коли поверхні опари утворюється пінна шапка, влити їх у суміш борошна з молоком.
Замісити круте тісто, не підсипаючи більше борошна. Накрити рушником і помістити в тепле місце для підйому (приблизно 1-1,5 години).
Родзинки промити теплою водою і просушити паперовим рушником. Апельсинові цукати нарізати на дрібні шматочки.
Жовтки відокремити від білків. Один білок відкласти в окремому посуді. З’єднати жовтки, сіль та частину цукру.
Збити віночком жовтки до розчинення цукру.
У тісто, що підійшло, влити збиті жовтки.
Маргарин (вершкове масло) розтопити і в теплому вигляді (не гарячому!) додати до решти інгредієнтів.
Всипати в масу підготовлені цукати та родзинки.
Замісити м’яке тісто, доки воно не буде відлипати від рук. Від цього тривалого (15-20 хвилин) процесу залежатиме якість випічки. Знову накрити рушником і прибрати в тепле місце до збільшення маси обсягом (приблизно 1 годину).
Збити білки (не використовуючи відкладений білок) з рештою цукру та ванільним цукром у стійку масу.
Додати в тісто, що підійшло, збиті білки.
Обережними рухами з’єднати білки з тістом, тільки підводячи, не замішуючи тісто. Воно виходить досить м’яким, але так і має бути.
З пергаментного паперу сформувати форму для паски, заготовку помістити у високу жерстяну форму. Змастити олією. Заповнити підготовлені ємності тістом, що підійшло, на 2/3 обсягу форм. Тісто необхідно обережно брати двома руками та ніжно помістити у форму, щоб не порушилася повітряна структура. Форми з тістом залишити в теплому місці для відпочинку та підйому на 30-40 хвилин (може і більше, залежно від температури у приміщенні). Готові заготовки розмістити в розігріту духовку. Випікати при температурі 180-200 0 С до готовності приблизно 1-1,2 години.
Готові рум’яні паски залишити остигати у формі, у горизонтальному положенні. Це необхідно, щоб випічка не осіла.
У сухій та знежиреній мисці збити міксером відкладений білок (охолоджений) і 50 грамів цукру до стійкої маси, яка добре тримається на вінчиках міксера.
Наприкінці додати в білкову масу пару крапель оцтової есенції та ще трохи збити.
Обережно витягти з форм ще теплі паски. Змастити верхню поверхню збитим білком. Порада: як варіант — верх паски можна просто посипати цукровою пудрою.
Прикрасити паски за своїм бажанням (цукатами, кокосовою стружкою, різнобарвним цукровим посипанням та ін.)
Найсмачніші великодні паски на молоці з родзинками та цукатами, за рецептом з фото покроково, готові і можна збирати кошик для освячення до церкви.
Маринка
До Великодня ще майже 3 тижні, а я вже підбираю рецепт, що спекти цього разу. Загалом в мене є улюблені і перевірені рецепти, але цього разу вирішила спробувати цей — недорогий і не дуже трудомісткий. Тільки для глазурі, я вважаю, краще брати не цукор, а цукрову пудру — така глазур довше не тане і швидше збивається.