Дуже смачна паска з родзинками та лимоною цедрою без вистоювання тіста
Паска без вистоювання! Обов’язково спробуйте приготувати за рецептом, який значно економить час, а лимонна цедра додає тонкий цитрусовий аромат.
Незабаром найсвітліше свято у році – Великдень. Головними стравами на святковому великодньому столі є паска та яйця. Рецептів випічки багато, але я хочу поділитися з вами особливим рецептом паски, що готується трохи інакше, ніж за класичним рецептом, і значно заощаджує час на приготування.
Продукти:
Опара:
- Дріжджі свіжі пресовані – 20 г
- Молоко – 200 мл
- Цукор – 1 ч. ложки
- Борошно пшеничне – 150 г
Тісто:
- Масло вершкове – 150 г
- Борошно пшеничне в/с – 350 г
- Цукор-пісок – 1 склянка
- Цукор ванільний – 10 г
- Яйця курячі – 5 шт.
- Сіль — 0,25 ч. ложки
- Родзинки світлі – 150 г
- Цедра лимона – 1 ст. ложка
Помадка:
- Молоко – 0,25 склянки
- Ванілін – 1 щіпка
- Цукор-пісок – 0,5 склянки
- Масло вершкове – 1 ч. ложка
Додатково:
- Різнокольорова посипка
Рецепт паски з лимонною цедрою та родзинками без вистоювання тіста
- Час підготовки – 10 хвилин
- Час приготування – 2 години 30 хвилин
- Кількість порцій – 10
Підготувати усі необхідні інгредієнти.
Для приготування опари в невеликий посуд розкришити дріжджі, додати цукор та молоко.
Все ретельно перемішати до повного розчинення цукру та розпускання дріжджів.
До суміші додати борошно.
Опару остаточно вимішати, а потім накрити харчовою плівкою.
Опару прикрити серветкою та залишити у теплому місці для бродіння на 15 хвилин. Вона має спінитися.
Яйця збити віночком.
До яєчної маси додати сіль, ванільний цукор та цукор-пісок.
Суміш добре вимішати до повного розчинення цукру.
Борошно (350 г) тричі просіяти в об’ємний посуд. Відкласти 1 ст. ложку для обсипання ізюму. У борошно викласти яєчну масу і опару, що підійшла.
За допомогою міксера з насадкою «гак» замісити тісто (близько 10 хвилин).
Вершкове масло розтопити на водяній бані і остудити до теплого стану.
У тісто додати розтоплене масло.
Знову скористатися міксером і добре вимішати тісто (3 хвилини).
Миску накрити харчовою плівкою та поставити в холодильник на 1 годину. Тісто має трохи збільшитись у обсязі. Воно буде липким та ніжним.
З лимона зняти тонкий шар цедри, намагаючись не торкатися білого підкіркового шару.
Родзинки залити гарячою водою, витримати 15 хвилин, а потім викласти на серветку та промокнути для видалення вологи.
Родзинки обваляти у борошні.
У тісто покласти ізюм та лимонну цедру.
Знову все добре вимішати за допомогою міксера. Повинне вийти дуже липке тісто.
Можна використовувати різні форми для випікання пасок: силіконові, тефлонові та металеві. Дно та боки металевих форм викласти пергаментним папером і змастити його олією. Силіконові та тефлонові форми можна не змащувати. Заповнити форми тістом на третину висоти.
Не залишаючи форми з тестом для вистоювання, помістити в духовку, розігріту до температури 175–180 °С на 35–50 хвилин (залежить від величини форм). Перевірити лучинкою.
Паски великодні залишити у формах для остигання на 30 хвилин, поклавши на бік, а потім вийняти з форм і дати їм повністю охолонути.
Як приготувати помадку для пасок
Підготувати усі необхідні інгредієнти для помадки.
У маленькій каструльці з’єднати молоко, цукор та ванілін.
При помішуванні довести суміш до кипіння, проварити 5 хвилин і перевірити на готовність. Для цього сироп чайною ложкою влити у склянку із холодною водою. Якщо крапля осіла на дно склянки у вигляді коржика, маса готова.
Зняти каструлю з вогню та додати масло.
Помадку добре розмішати та остудити до теплого стану.
Полити паски помадкою і прикрасити цукровою посипкою.
Під час подачі паски нарізати на порції.
Марина
Обожнюю Великдень, та дуже полюбляю пекти паски. Кожного разу роблю за новим рецептом. Цього року спробую напекти за вашим. Дуже дякую, все зрозуміло, і по пропорціям, і по інгрідієнтам.