Дуже смачний салат з кабачків з часником та морквою на зиму
Універсальна заготівля на зиму – салат із кабачків із часником та морквою. Дуже соковитий, гоструватий, хрусткий – ви можете запропонувати його як холодну закуску, як салат чи добавку до будь-яких страв – від пшеничної, гречаної каші, вареної чи смаженої картоплі до м’ясних котлет, відбивних чи тушкованого м’яса.
Якщо зробите нарізку тонкими скибочками (як огірки для салату), то буде чудова добавка в піцу замість маринованих огірків або у вінегрети, овочеві салати з олією.
Інгредієнти:
- кабачки – 1,5 кг;
- морква – 300 г;
- часник – 100 г;
- гострий перець – 1-2 шт.;
- сіль – 1 ст. л. з великою гіркою;
- цукор – 1,5 ст. л;
- оцет 9% – 120 мл;
- олія – 0,5 склянки (склянка 250 мл);
- петрушка – великий пучок.
- Вихід – 2 літри салату.
Салат з кабачків з часником та морквою на зиму, рецепт з покроковими фото
Очистіть моркву, подрібніть через велику тертку. Розігрійте в сковороді олію, вогонь середній. Перекладіть моркву, змішайте з гарячою олією.
Тушкуйте не більше п’яти хвилин. Морква трохи розм’якшиться, але буде ще щільною. Обсмаження як для супів їй не потрібно.
Кабачки для цієї заготовки вибирайте молоденькі — вони ніжні, соковиті, без грубої кірки і великого жорсткого насіння всередині. Промийте овочі, обріжте із двох сторін. Потім розріжте на шматочки по 1,5 х 2 см. Спочатку ріжте вздовж на 3-4 частини. Потім ці пластини складіть одна на одну і проріжте також уздовж на дві-три частини. Після наріжте впоперек шматочками — така нарізка оптимальна, буде і не дрібно, і не крупно. Перекладіть кабачки в миску чи тазик.
Перекладіть гарячу моркву разом із олією до кабачків. Додайте кільця гострого перцю і продавлений через прес часник. Всипте сіль із цукром. Влийте півсклянки (120 мл) оцту. 9% можете замінити 6% для м’якшого смаку.
Перемішайте все, накрийте. Залишіть кабачки за кімнатної температури на 5-6 годин або витримайте ніч, але надовго краще залишити їх у холодильнику.
Поставте посуд із салатом на сильний вогонь. Після закипання зменшіть нагрівання до середнього. Помішуйте і стежте за кольором кабачків – хвилин через десять вони нагріються і почнуть змінювати колір на темніший. Готуйте ще 10 хвилин, помішуючи для рівномірного прогрівання овочів. Усі кабачки стануть оливкового кольору.
Додати дрібно нарізану зелень петрушки. Перемішайте, прогрійте дві хвилини. Спробуйте маринад – до смаку він повинен вас повністю влаштовувати. Якщо чогось не вистачає, доведіть до бажаного смаку та проваріть ще хвилину.
Простерилізуйте банки (тримайте їх гарячими чи теплими). Прокип’ятіть кришки. Розкладіть овочі разом із маринадом по банкам, наповнюйте щільніше. Закрутіть машиною для закачування – для цієї заготовки жерстяні кришки надійніше, ніж гвинтові під різьблення.
Переверніть банки з салатом на бік, остудіть Укривати не потрібно, при додатковому прогріванні кабачки втратять пружність, стануть м’якими.
Приберіть банки із салатом на зберігання у темне місце. Смачної вам зими!
На жаль, коментарiв наразi немає. Станьте першим!