Меню

Що приготувати на снiданок 2.12.2023

Як зварити яйця. Час варіння яєць: круто, на рідко і «в мішечок»

Одним із найкорисніших сніданків вважається варене яйце. Готується ця страва дуже просто та швидко. Однак, щоб яйця вийшли справді смачними, потрібно знати кілька хитрощів. Про те, як правильно варити яйця, розповімо у цьому матеріалі.

Скільки варити яйця некруто після закипання, як зробити так, щоб яйця не потріскалися, і як правильно готувати цей корисний продукт?  Ці питання хвилюють багатьох людей, хоча здавалося б, немає нічого простішого, ніж приготувати собі на сніданок варені яйця. Однак у такій простій справі дуже важливо не лише чітко дотримуватися певних правил, а й уважно стежити за часом.

Буквально кілька зайвих хвилин можуть перетворити найсмачніше яйце з яскраво-жовтим жовтком на гумову масу, вкриту зеленуватим нальотом.

зварити яйця

Як зварити яйце на рідко або «всмятку»

Є кілька варіантів, як можна зварити яйця. У кожному випадку вийдуть абсолютно різні страви. Можна приготувати яйця круто, в мішечок або на рідко. І насправді, далеко не кожна людина здатна зварити такий популярний продукт правильно.

Спочатку варто розібратися в тому, що означають усі ці поняття. І якщо з яйцем, звареним круто, все зрозуміло, то мало хто знає, в чому відмінність між яйцем некруто і в мішечок. Розрізняються вони станом жовтка. У першому випадку жовток повинен залишитися повністю в рідкому стані, а в другому — повинна затвердіти верхня частина жовтка, середина ж повинна зваритися не до кінця.
І як це не дивно, найскладніше зварити яйце на рідко. Дуже мало кому вдається це зробити, адже часто люди втрачають момент і замість очікуваного результату виходить яйце в мішечок. Розберемося, скільки варити яйця на рідко після закипання.

зварити яйця

Час варіння яєць в круту, на рідко і «в мішечок»

Визначальну роль у варінні яєць грає час. І засікається воно не з того моменту, коли яйця потрапили до каструлі, а з моменту закипання води. Так середнього розміру яйця круто варять близько 7-9 хвилин, «у мішечок» – 5-6 хвилин, а на рідко – 2-3 хвилини. Хоча все це дуже умовно, адже час варіння яєць залежить не тільки від їх розмірів, а й кольору, шкаралупи та свіжості. Відомо, що яйця з білою шкаралупою варяться швидше, ніж з коричневою, а все через більшу щільність останньої.

зварити яйця

Як правильно готувати яйця

Технологія нескладна, але виконувати кожен із її етапів потрібно неухильно.
1 етап – дуже акуратно, щоб не розбити, вимити кожне яйце.

зварити яйця

2 етап – у невелику каструлю налити холодну воду та почергово за допомогою їдальні
ложки закласти яйця. Вода має покрити їх повністю. Закладати яйця саме в холодну воду обов’язкова умова, тому що при зануренні в киплячу вони просто тріснуть.

зварити яйця

3 етап – поставити каструлю на середній вогонь, а після закипання води трохи його зменшити і засікти час варіння;
4 етап – залити зварені яйця холодною водою і дати їм у ній повністю охолонути – вони будуть набагато легше чиститись.

зварити яйця

5 етап – за допомогою ложки або об стіл розбити шкаралупу з усіх боків та акуратно очистити. Яйця, зварені на рідко краще очистити тільки з одного боку, а вміст діставати ложечкою.

зварити яйця

До речі, зварити яйця на рідко можна і по-іншому. Для початку потрібно дістати яйця з холодильника та почекати, поки вони стануть кімнатною температурою. Потім довести в каструлі воду до кипіння і акуратно покласти яйця. За хвилину каструлю потрібно зняти з плити, закрити кришкою і залишити на п’ять хвилин. Завдяки такій процедурі встигне зваритися лише білок, а жовток залишиться рідким.

зварити яйця

Поради при варінні яєць

Для ще більшого полегшення процесу необхідно знати та використовувати на практиці кілька важливих моментів:

  • ніколи не варіть яйця прямо з холодильника — дуже велика ймовірність того, що вони луснуть при нагріванні води;
  • якщо яйця дуже свіжі, їх слід варити на 1-2 хвилини довше;
  • при варінні яєць завжди використовуйте таймер, адже про них дуже просто забути і отримати в результаті схожий на гуму білок і жовтий жовтий;
  • каструлька для варіння повинна бути обов’язково невеликого розміру, щоб яйця в ній в момент закипання не стукали один об одного і не лопалися;
  • щоб уникнути розтріскування шкаралупи у воду можна додати щіпку солі.

Втім, як би ви не готували яйця, у поєднанні з салатом зі свіжих овочів та підсмаженими грінками вони в будь-якому випадку стануть повноцінним сніданком і зарядять енергією на цілий день.

На жаль, коментарiв наразi немає. Станьте першим!

Є що сказати? - Подiлiться своїм досвiдом

Данi не розголошуються. Ви можете залишити анонiмний коментар без вказiвки iменi та адреси ел. пошти

Show Buttons
Hide Buttons