Торт Наполеон класичний рецепт радянського часу із заварним кремом
При пошуку в інтернеті рецепту можна зустріти мільйони рецептів типу: «Домашній Наполеон», «Швидкий», «Смачний», «Наполеон із готових коржів»… Але є один рецепт, за яким можна приготувати справжній, класичний Наполеон за радянським рецептом, тобто правильний торт, яким він задуманий спочатку.
І начебто все просто — листкові коржі та заварний крем, але перед приготуванням потрібно запастися часом і терпінням, тоді результат буде чудовим. На приготування класичного торта піде більше двох годин, але результат, безсумнівно, вартий того і торт чудово підійде для будь-якого свята або до Нового року.
Торт Наполеон із заварним кремом, рецепт класичний радянського часу
Для приготування знадобляться такі продукти:
Для коржів:
— Борошно пшеничне вищого ґатунку – 2/3 склянки плюс 2 склянки (приблизно 350 грам).
— Маргарин вершковий — 200 грам (можна взяти спред);
— Яйце – 1 штука;
— Холодна вода;
— сік лимона – ¼ ч. ложки;
— Сіль – щіпка.
Для заварного крему:
— Масло вершкове – 200 грам;
— Яйце – 1 штука;
— Цукор-пісок — 1 склянка (це 180 грам, але цілком достатньо і 2/3 склянки, це приблизно 120 грам);
— молоко – ½ склянки (100 мл.);
— Цукор ванільний – 1 ч. ложка.
Готуємо торт Наполеон, рецепт з покроковими фото в домашніх умовах
З цієї кількості продуктів вийде невеликий тортик, приблизно 23 см в діаметрі. Якщо необхідно приготувати торт на велику кількість гостей, потрібно пропорційно збільшити кількість продуктів у два або три рази.
Рецепт приготування тіста для листкових коржів:
Тісто для листкових коржів збирається із двох частин. Спочатку готується перша частина. Порубати ретельно 2/3 склянки борошна з маргарином.
Скачати із цієї маси кулю.
Друга частина для листкового тіста. Всипати в чашку 2 склянки борошна, додати лимонний сік і сіль. У склянці змішати яйце і 2/3 склянки води, вилити на борошно. Тісто розмішувати спочатку ложкою, потім домісити руками.
Частину номер два розкотити, викласти на неї масляно-борошняну кулю (частину номер один).
Скласти розкатану частину «конвертиком» навколо кулі, у такому положенні прибрати тісто в холодильник на 30 хвилин.
За півгодини «конвертик» дістати, розкотити.
Знову сформувати конверт і прибрати знову в холод на 30 хвилин. Так повторити маніпуляції із тістом тричі.
Поки готується тісто, можна починати готувати заварний крем. Для приготування крему краще взяти невелику каструльку чи сотейник. Яйце добре розтерти із цукром.
Додати до суміші молоко, поставити на невеликий вогонь, постійно помішуючи довести до кипіння, зняти з вогню. Кип’ятити не треба!
Маса повинна трохи загуснути, поставити її остигати. Масло для крему до моменту остигання рідкої частини повинно мати кімнатну температуру.
Якщо тісто на класичний Наполеон підготовлено до цього часу, дістати його з холодильника, не розкочуючи поділити на 8 частин.
Духовка на момент випікання коржів повинна розігрітися до температури приблизно 230 градусів. Взяти одну частину тіста, розкотити максимально тонко на поверхні, що присипає борошном, за допомогою качалки перенести на деко або сковороду. Наколоти в кількох місцях вилкою, щоб воно при випіканні сильно не «бульбашилося».
Перший корж випікатиметься трохи довше, решта приблизно по 10 хвилин. Корж на класичний Наполеон готовий, коли краї починають зарум’янюватися.
Поки випікаються та остигають усі коржі, доробити заварний крем. Коли молочно-цукрова суміш охолола, вона виглядає так:
Невеликими порціями додавати до неї розм’якшене масло, розтерти або збити до максимально однорідного стану.
Коли коржі всі випеклися і охолонули, можна приступати до збирання торта.
Коржі викласти на блюдо і рівномірно промазати кремом, приблизно 2,5 ст. ложки крему на корж. Один із коржів розім’яти в крихту і посипати гору, як правило, це стандартний варіант прикраси Наполеона. У такому стані прибрати торт у холодильник на ніч (принаймні 8 годин).
Вранці гострим ножем чи ножицями підрівняти краї торта. Торт «Наполеон» готовий!
Приготовлений за цим рецептом «Наполеон» буде з’їдений без залишку, захоплюватися майстерністю господині будуть навіть люди, які байдуже ставляться до солодкого. Описувати смак і консистенцію торта немає сенсу, просто його потрібно приготувати один раз і закохатися в нього назавжди.
Сергей
Дуже дякую за те, що так докладно розписали рецепт цього класичного святкового тортика, який по зовнішньому вигляду дуже смачний. Фотографії просто чудові. На цих вихідних спробую його приготовати. Залишилось тільки закупити потрібні інгредієнти.